Przejdź do treści
Główna » Zielona herbata – gwarancja dobrego dnia!

Zielona herbata – gwarancja dobrego dnia!

Witalność, zdrowie, pozytywne nastawienie, dobre samopoczucie. Herbata – słowo tak proste, a zawierające ogromne znacznie. Zielona herbata Sencha to królowa wśród naparów. Początki jej spożywania datuję się już na XVIII wiek. Pochodzi z Japonii gdzie jest najczęściej uprawnioną odmianą. Posiada niepowtarzalne walory smakowe oraz dobroczynny wpływ na działanie organizmu. Przyjrzyjmy się jej z bliska.

„Sencha”- oznacza „herbatę duszoną”. Swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu procesowi, dzięki któremu można uzyskać ten powszechnie ceniony susz. Zebrane liście odymia się gorącą parą wodną a dopiero później suszy i zawija w bardzo charakterystyczne igiełki. Zastosowanie takiego specyficznego procesu zbierania warunkuje otrzymanie delikatnego, słodkiego smaku herbaty.

Zdrowie zawarte w listkach

Uważana jest za najzdrowszą herbatę świata. Zielona herbata może poszczycić się bogactwem witamin i składników mineralnych, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. W ostatnich latach prowadzono wiele badań na temat właściwości jakie posiada zielona herbata. Potwierdzono, że pomaga walczyć z niechcianymi kilogramami, oczyszcza z toksyn, dodaje energii, zmniejsza odczuwanie stresu czy opóźnia proces starzenia. Jako jedna z nielicznych zawiera tak dużą ilość antyoksydantów. 

Zielona herbata Sencha to uwielbiana odmiana mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Jest mocna, zawiera dużo kofeiny. Jak rozpoznać prawdziwą zieloną herbatę Sencha? Poprzez charakterystyczny wygląd jej liści. Przypominają źdźbła trawy lub igiełki, które rozwijają się w trakcie zaparzania.  Napar przyrządzonej herbaty przybiera różną barwę w zależności od wybranej odmiany. Najpopularniejszy odcień to zielono-żółty. Występują również żółte lub seledynowe.

Zielona herbata Sencha jest szczególnie polecana dla diebetyków ze względu na właściwości obniżenia poziomu cukru w organizmie. Ponadto wzmacnia trawienie i obniża poziom cholesterolu. Dlatego osobom, które mają problemy zdrowotne zalecane jest jej regularne spożycie.

Odpowiednie parzenie

Po pierwsze nie wolno zalewać herbaty wrzątkiem. Należy zwrócić uwagę na jakość kupowanej herbaty aby wydobyć odpowiedni smak. Najlepiej zaopatrzyć się w całe liści i używać zaparzacza. Nie można pozostawiać liści w filiżance, ponieważ napar stanie się niesmaczny. Zieloną herbatę Senche parzy się około 1-3 minuty w temperaturze około 70-80°C. Susz można zaparzać wielokrotnie. Spożywanie zielonej herbaty Sencha pomaga w koncentracji wykonywanej pracy a także jest wymarzoną towarzyszką upragnionych chwil relaksu. 

DOM MODNY