Zdrowe grillowanie – o czym pamiętać?

Ciepła, letnia aura to idealny czas na grillowanie. Sezon grillowy rozpoczyna się zwykle podczas majówki, a kończy dopiero jesienią. Spotkania z rodziną i znajomymi przy ruszcie to świetna okazja na przygotowanie smacznych posiłków. Jednak, aby były one zdrowe, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Jak odpowiednio rozpalić grill?

Bardzo ważną kwestią, mającą bezpośredni wpływ na jakość przyrządzanych potraw, jest sposób rozpalania grilla. Najlepszym opałem jest brykiet lub węgiel z drzew liściastych, który nie zawiera żywicy. To właśnie żywica, której duże ilości znajdują się w drewnie drzew iglastych, wydziela w czasie spalania rakotwórcze substancje. Należy też pamiętać, że grilla nie wolno rozpalać za pomocą kartonów, zadrukowanego papieru czy lakierowanego drewna. Najlepiej nadają się do tego ekologiczne podpałki. Potrawy na ruszcie można układać dopiero wtedy, gdy na brykiecie pojawi się warstwa popiołu – zwykle po 40 minutach od rozpalenia.

Można też zrezygnować z tradycyjnego grilla węglowego i zdecydować się na grill gazowy lub elektryczny, który można znaleźć między innymi w sklepie https://www.top-grille.pl/. To znakomite rozwiązanie, które pozwala na przygotowanie smakowitych potraw w plenerze. Na takim grillu można przyrządzić zarówno mięsa, jak i warzywa bez obaw, że przedostaną się do nich szkodliwe substancje.

Jak zdrowo grillować?

Z mięsa oraz kiełbas położonych na ruszcie pod wpływem ciepła wytapia się tłuszcz, który spada na węgiel i spala się, wydzielając toksyczne opary. Wznoszą się one ku górze i wnikają w grillowane potrawy. Na szczęście można tego uniknąć, stosując specjalne aluminiowe tacki jednorazowe. Są one karbowane i dziurkowane, dzięki czemu tłuszcz nie skapuje na brykiet, a gorące powietrze swobodnie krąży.

Bardzo ważne jest także to, aby potrawy były odpowiednio długo grillowane. Skąd mieć pewność, że mięso jest w 100% upieczone? Przede wszystkim należy kroić je na niewielkie kawałki, ponieważ wtedy nie ma obaw, że środek będzie surowy. Poza tym warto zaopatrzyć się w termometr do mięsa z nakłuwaczem. Nie wolno też przypalać potraw, dlatego grill nie może być zostawiony samopas. W razie potrzeby należy nieco przygasić ogień za pomocą spryskiwacza z wodą.