Jak urządzić domową spiżarnię?

Dżemy domowej roboty, smak malin zamknięty w słoikach, a także suszony tymianek, mięta czy rozmaryn. Tęsknimy za nimi zwłaszcza zimą, dlatego przechowujemy ulubione przysmaki z myślą o mroźnych wieczorach. Zabieramy mamine wyroby do domu, jednak nie zawsze wiemy, jak je przechowywać. Najlepszym rozwiązaniem jest domowa spiżarnia, której urządzenie jest łatwiejsze, niż może nam się wydawać!

Do urządzenia domowej spiżarni potrzebnych będzie kilka drobiazgów, co jednak nie oznacza, że musimy biegać w ich poszukiwaniu po sklepach. Dla tych, dla których liczy się każda wolna chwila, dobrym rozwiązaniem będą zakupy internetowe. Możemy skorzystać z usług dostawców, takich jak Piotr i Paweł, Auchan czy Frisco. Opinie o sklepach możemy z łatwością znaleźć w mediach społecznościowych lub na forach internetowych czy blogach.

Przechowywanie produktów

W domowej spiżarni najważniejsze jest to, jak będziemy przechowywać produkty. W przypadku dżemu czy domowych powideł – sprawa jest prosta, jednak trudniej jest przechować w dobrym stanie suszone owoce lub zioła. Najlepiej sprawdzą się do tego pojemniki, które przeznaczone są do przetrzymywania różnego rodzaju żywności.

Możemy zamówić je przy okazji, kiedy robimy zakupy w supermarkecie lub jednym z e-sklepów, takich jak Tesco, Auchan czy Frisco. Opinie Internautów na ich temat są bardzo korzystne.

Jeśli zdecydujemy się na zakupy w sieci, pamiętajmy, aby korzystać tylko z usług zaufanych dostawców. W rankingu 2016 roku, stworzonym przez TotalMoney, za najlepszy e-sklep uznano Frisco. Opinie o sklepie Piotr i Paweł także były równie korzystne.

Organizacja spiżarni

Aby spiżarnia była praktyczna, musi być odpowiednio uporządkowana. Dobrze jest posegregować produkty na kategorie. Zioła powinny być przechowywane w jednym miejscu, a słoiki z domowymi powidłami w innym. Znacznie ułatwi to korzystanie ze spiżarni, która będzie w pełni funkcjonalna.

Pojemniki i słoiki z przetworami warto opatrzyć naklejkami z opisami. Powinna się na nich znaleźć nazwa przechowywanego produktu oraz data zapakowania. Dzięki temu, w prosty sposób można kontrolować przydatność spożycia przetworów i innych przechowywanych artykułów. Będziemy mieć wówczas pewność, że nie posmarujemy chleba koncentratem pomidorowym i nie dodamy soli do herbaty!

Przestrzeń

Spiżarnia nie musi znajdować się w oddzielnym pomieszczeniu. Możemy urządzić ją w jednej z kuchennych szafek lub zamontować dodatkową półkę na ścianie. Chodzi o wydzielenie konkretnej przestrzeni, a niekoniecznie o wielkość pomieszczenia. Jeśli nie mamy miejsca w kuchni, możemy zaaranżować ją w dowolnym pomieszczeniu – przedpokoju, a nawet w salonie. Atrakcyjnie urządzona i uporządkowana, może nawet stanowić ozdobę naszych wnętrz.

Warunki przechowywania

Niezależnie od tego, gdzie urządzimy spiżarnię, upewnijmy się, że produkty są przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Niektóre z nich są odporne na ciepło, jednak inne, przetrzymywane w nieodpowiednich warunkach, mogą szybko ulec popsuciu. Zatem zanim wybierzemy miejsce na naszą wymarzoną spiżarnię, warto najpierw sprawdzić czy zostanie w niej utrzymana niska temperatura. Najlepiej ją zorganizować w północnej części mieszkania lub domu, która będzie odpowiednio wentylowana.

Domowa spiżarnia to idealny sposób na przechowywanie zapasów i ich ochronę przed niechcianymi szkodnikami. Dobrze zorganizowana, ułatwi zachowanie babcinych lub własnych przetworów w dobrym stanie, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.