Jakie zastosowanie w kuchni mają elementy silikonowe?

Zarówno w trakcie codziennego gotowania posiłków jak i przy szczególnych okazjach cenimy sobie prostotę, wygodę i jak najlepszą organizację stanowiska pracy. Pieczenie ciasta owszem, jest przyjemne, ale umycie wszystkich brudnych misek, łyżek, miksera… już niekoniecznie. Ze względu na komfort przygotowywania potraw od jakiegoś czasu szczególną popularnością cieszą się przybory kuchenne wykonane z silikonu. Jego walory użytkowe i estetyczne dają szerokie możliwości zastosowania go do produkcji akcesoriów kuchennych, a nawet wykonywania wszelkiego rodzaju form, naczyń oraz pojemników do zamrażania lub pieczenia.

kuchnia

Silikon znalazł duże zastosowanie w wielu dziedzinach gospodarki i obszarach działalności człowieka, przede wszystkim wszędzie tam, gdzie konieczna jest sterylność materiału przechowującego i brak jego oddziaływania na inne przedmioty m.in. w medycynie i technice. W ostatnich latach ten materiał stał się tak samo modny w kuchni. Panie domu cenią sobie wszelkiego rodzaju przedmioty wykonane z silikonu: specjalne łyżki, łopatki, noże, maty do wyrabiania ciasta, wałki, a także rękawice, formy, foremki i pojemniki. Poza szczególnym komfortem, jaki daje tworzenie i przechowywanie potraw w naczyniach silikonowych, warto dodać jeszcze aspekt estetyczny. Silikonowe naczynia są po prostu ładne i dobrze wyglądają w kuchni, na rynku można spotkać przeróżne ich kształty w całej dostępnej gamie kolorystycznej – tłumaczy specjalistka z firmy Larkis, działającej na rynku jako producent produktów gumowych oraz z silikonu.

Silikon, z którego wykonuje się naczynia i narzędzia użytkowe w kuchni, charakteryzuje określony zestaw właściwości: przede wszystkim jest to tworzywo nieprzywierające, odporne na działanie temperatur w szerokim zakresie (od – 60 do 100 stopni Celsjusza), rozciąganie i działanie chemikaliów. To materiał, który się nie starzeje, jest elastycznym i bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, nie ma smaku ani zapachu, łatwo uzyskać z niego różne kształty. Warto jednak pamiętać, że wartość wymienionych wyżej cech zależy w dużej mierze od źródła, w którym się zaopatrujemy. Z tego względu warto poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z rynkiem tego typu produktów i wybrać możliwie najlepszego producenta. Podany w artykule przedział temperatur wytrzymałości silikonu to także kwestia zależna od firmy, w której się zaopatrujemy, dlatego zanim zdecydujemy się upiec ciasto w silikonowym pojemniku przeczytajmy etykietę lub informację na opakowaniu (powinny się tam znajdować dokładne wytyczne na temat użytkowania). Ogólnie naczyń silikonowych można używać w piekarnikach elektrycznych i gazowych, kuchenkach mikrofalowych oraz lodówkach i zamrażarkach.

Zastosowanie silikonu w kuchni jest ogromne. Naczynia z tego materiału doskonale nadają się do przygotowania różnego rodzaju potraw, zarówno gorących jak i zimnych. Można w nich piec ciasta, mięsa, zapiekanki, pizze, odgrzewać potrawy w piekarnikach i kuchenkach. Duże możliwości oferują silikonowe naczynia żaroodporne, w których można gotować oraz piec mięsa, ryby i owoce. Naczynia są bardzo wygodne w użyciu i trwałe, doskonale nadają się także do potraw przygotowanych na zimno – lodów, galaretek czy budyniu.

Silikon posiada szereg cech, które czynią jego użytkowanie w kuchni prostym, wygodnym, a przede wszystkim zdrowym i ekonomicznym. Nie wydziela żadnych związków, np. w trakcie pieczenia, nie wpływa na smak potraw, nie przywiera, więc nie musimy stosować dodatkowo środków do smarowania, a naczynia elastyczne można nawet wywinąć na drugą stronę, żeby nie uszkodzić wyjątkowo delikatnego lub skomplikowanego w kształcie wypieku – wymienia specjalistka Larkis.To doskonały materiał, który nie ulega starzeniu, więc dobrze traktowany może nam posłużyć przez długie lata zachowując jakość jak z pierwszego dnia po zakupie.